19 Nisan 2015 Pazar

TELSİZ SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Telsiz Haberleşmesi Nedir ?

''Telsiz Haberleşmesi '' elektromanyetik dalgalar yardımıyla , ses , resim ve benzeri bilgilerin bir noktadan başka bir noktaya gönderilmesi işlemine verilen genel tanımdır.



Telsiz Haberleşme Cihazları ve Sistemlerin Gruplandırılması

Telsiz cihazlarını ve Telsiz Haberleşme Sistemlerini , farklı gruplara ayırmak mümkündür.Kullanım alanları şöyledir ;

  • Kara
  • Hava
  • Deniz
Diğer bir sınıflandırma ;

  • El
  • Araç
  • Sabit
Çalışma Frekansları

  • HF
  • VHF
  • UHF
Bu sistemlerin haricinde özel olarak oluşturulan ve kapalı devre olarak çalışabilen ve özel kullanım alanlara göre değişik haberleşme sistemleri bulunmaktadır.



Frekans Bantları Neyi İfade Eder ?

Telsiz cihazlarının kullanılacağı arazi şekilleri ve haberleşme mesafesi frekans bantlarının seçiminde etkili olmaktadır.
UHF bandın da bulunan bir telsiz sisteminde haberleşme kısıtlıdır ve coğrafi etkenler bu haberleşmeyi çok sefer bölecek niteliktedir.
HF bandında ise daha uzun soluklu hatta kıtalararası bir haberleşme söz konusudur.



Telsiz Sistemlerinin Ana Parçaları

Telsiz sistemleri ; telsiz , besleme ünitesi , anten , anten kablosu ve mikrofon gibi temel parçalardan oluşmaktadır.
Telsiz sistemlerinin çalışması için gerekli olan el telsizlerinde doldurulabilir Ni-Cd pillerden oluşan batarya bloğudur.Telsizlerin anteni , cihazın üzerine takılan , bükülebilir ,lastik kaplı helis antendir.Mikrofonları ise telsiz üzerinde yer alır.

Araç cihazlarında beslemeyi , aracın elektrik tesisatı ile aküden sağlanır.Anten aracın dışına takılan ve koaksiyel bir anten kablosuyla cihaza bağlanır.Telsiz üzerinde spiral kablolu bir de el mikrofonu bulunur.Genel araç üstü anten sistemlerini arazi ortamında çok fazla gezdiğimiz için elastik kabiliyette olabilecek şekilde seçmekteyiz.Bunun nedeni ağaçlar , dallar ve ani darbeler sonucu antenlerimiz kırılmasın.

Sabit telsiz cihazları , 220v AC şebeke gerilimini 13.8V DC ye çeviren ve yaklaşık 10-15 A akım sağlayan bir besleme sistemiyle çalışır.Uzak mesafelere yayın yapabilecek bir anten ve çanak sistemi ile de desteklenir.



Telsiz Cihazlarının İç Yapısı

Telsiz sistemleri çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir.Ana hatları ile aşağıdaki gibidir :

  • Alıcı Bölümü
  • Verici Bölümü
  • Çıkış yada Güç Katı
  • Kontrol Bölümü
  • Sentezör
  • Ses çıkış katı
  • Ara frekans bölümü
Telsiz cihazları çalışma frekanslarının belirlenmesinde kullanılan teknikler , modülasyon tipleri , bant genişlikleri gibi bir takım teknik özellikler yönünden de özellikler gösterirler.

Modülasyon Çeşitleri Nelerdir ?

Telsiz haberleşmesinde ve elektromanyetik dalgalar yardımıyla yapılan (Radyo,Tv) değişik modülasyon tiplerinden bahsetmek mümkündür.Bunlardan başlıcaları Genlik (AM) ve Frekans (FM) modülasyonlarıdır.
Modülasyon : gönderilmek , yayınlanmak istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalganın bazı özelliklerinin değiştirilmesi işlemidir.Bu işlemin alıcı cihazda yapılan tersi işleme ise demodülasyon işlemidir.
Frekans modülasyonu (FM) gönderilmek istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalga frekansının sıklığının değiştirilmesidir.
Genlik Modülasyonu (AM) gönderilmek istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalganın genliğinin değişimidir.
Günümüz kara haberleşmesinde genel olarak VHF,UHF bantlarında ,FM modülasyonunda frekans sentezörlü telsizler kullanılmaktadır.

Türkiye Üzerinde Bulunan Telsiz Bölge Kodları



Aktarıcı Sistemler (Röle,Repeater) Nedir ?

VHF , UHF bantlarında arazi şekilleri ve/veya istasyonlar arası mesafe haberleşmeyi güçleştiren,bazen de imkansız hale getiren faktörlerdir.Bu gibi durumlarda röle ya da aktarıcı istasyon denilen bir takım cihazlardan istifade edilir.
Temel olarak bir röle cihazı yüksek kazançlı bir anten , az kayıplı bir anten kablosu , filtre ünitesi , alıcı ve verici bölümler ile bunların kontrol ünitesinden meydana gelir.Alıcı ve verici frekansları arasındaki farklılık bulunan röle cihazları filtre ünitesinin yardımıyla alıcısının duyduğu işaretleri aynı anda vericisinden güçlendirilmiş olarak yayınlanır.

Rölenin konulduğu yerin yükseltisi ile doğru orantılı olarak geniş bir haberleşme alanı elde edilmiş olur.İki telsiz cihazının aynı frekansları farklı olduğu ve aktarıcı bir sistemin yardımı olmadan yaptıkları görüşmeye ''simplex'' görüşme denir.

Gönderme ve dinleme frekanslarının farklı olduğu ve aktarıcı bir sistemin yardımıyla yapılan telsiz görüşmelerinde ise ''semiduplex'' görüşme denir.Semiduplex ve simplex haberleşmelerde telsiz cihazlarının alıcı ve verici bölümleri aynı anda çalışmazlar.

Röle cihazları ise full dupleks çalışan cihazlardır.



Amatör Telsizcilik Ehliyeti

Araçlarımızda bulunan telsiz sistemlerini yasal olarak kullanmak için kıyı emniyeti genel müdürlüğünün yılda iki kere düzenlediği sınavlara katılarak amatör telsizci ehliyetli alırız ve bize ve bize bir kod verilir bu kod hangi bölgeye bağlı olduğumuzu ve ismimizi kodlayan bir sisteme sahiptir.Aşağıda bulunan link ile hem başvuru yapılabilir hemde gerekli bilgiler iyice alınmış olunur.Sınav ücreti 40 TL gibi bir ücrettirKıyı Emniyeti Amatör Telsizcilik
Sınavı çok zor olmamakla birlikte çıkmış sorular ve yayınlanan sorulara çalışarak kolaylıkla alınabilir bir niteliktedir.Bu ehliyetin harf kodları olup A/B , C dir bu farklılık sınavdan alınan puan durumuna göre ayarlanır başvuru tercihinde A/B seçilirse daha iyi olmaktadır.Sınav notuna göre C de olabilir bu ehliyetler.

Dünya Çapında ve Ülkemizdeki Harf Adlandırılmaları



Örnek Amatör Telsizcilik Belgesi



6 yorum:

Unknown dedi ki...

Bilgiler için teşekkür ederim Okan bey. Size ulaşabileceğim bir mail adresi verirseniz sevinirim.

Unknown dedi ki...

Ben teşekkür ederim kardeşim izciokan@gmail.com

Yunus Gökdemir dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

abi senin çağrı işaretin nedir?

Unknown dedi ki...

okan bey merhaba çorludan özgün aracıma telsiz almak istiyorum önumuzdeki ayın 26 sında amatör telsiz sınava giriş yapıcam araça sizin telsizden almak istiyorum bana markası konusunda yada başka almam gereken marka konusunda yardımcı olursan sevinirim .seni her yönden youtube ve diğer sosyal medyalardan takip ediyorum duruşun anlatımın insanlara bakışın ve en önemlisi mütevaziliğin konusunda takdir etmeden geçemiyecegim özellikle seninlede ve ekip arkadaşlarınla( özelleikle amerikancı deli kadirlede) tanışmayı tanımayı çok isterim instagramdan da seni (offroadtime59) olarakda takip ediyorum (arasıra bizi begenirsende sevinirim havamız olur) :) :) ilgi alakanıza şimdiden teşekkürler

Yorum Gönder