9 Mart 2015 Pazartesi

OFF-ROAD TAMPONLARI


OFF-ROAD TAMPONLARI

Bu yazımızda off-road tamponları hakkında bilgi vereceğim.İyi bir off-road tamponun da bulunması gereken özellikler nelerdir ? Off-road tamponu ne işe yarar nasıl temin edilmelidir ? gibi konularda sizlerle bilgi paylaşımında bulunacağım.



Off-road Tamponu Nedir ?

Standart araçlar üzerinde bulunan tamponlardan çok farklı olmak üzere belli kriterler doğrultusunda isteğe ve zorlama durumuna göre dizayn edilinebilir ve tedarik edilebilir off-road için gerekli olan donanımlardan önemli olan bir diğer aksesuardır.Off-road tamponları arazide engel geçişleri ve çevrede bulunan araca zarar verebilecek ve vinçlerimizi üzerinde taşıyacak özel tamponlardır.Ayrıca değişik formatlarda üzerilerinde aydınlatma sistemleri de eklenebilecek tarzda dizayn edilebilir.


Ayrıca araç vinci yerleştirebilmek için özel bir tablası bulunmaktadır.Kullanım sırasında kolay ulaşılabilmesi için en ergonomik şekilde dizayn edilirler.

Off-road tamponları da ön ve arka olmak üzere , aynı normal araç tamponların da ki gibi ön ve arka olmak üzere iki parçadan oluşur.Genelde 4-6 mm saçtan imal edilen tamponlar bizlerin arazide kullandıkları en önemli aksesuarların başında gelmektedir.

Off-road Tamponu Yaptırılmalı mı Yoksa Alınmalı mı ?

Bu iki sorunun da cevabı elbette evet olur.Off-road tamponu  seçerken amaca göre hizmet etmesi ve araç için uygun olanı tercih edilmesi gerekmektedir.Bu yüzden off-road tamponu alırken veya yaptırılırken aracın uzaklaşma ve yaklaşma açılarını bozmayacak şekilde yaptırılması ve alınması gerekmektedir.
4 ve 6 mm gibi sacdan imal edilen ve belli kriterleri göre projelendirilmiş tamponlar CNC tezgahlarında veya oksijen gazı ile kesilerek birleştirilen bir çok tampon ve bu işte ustalaşmış bir çok ustamız mevcuttur.İstenilen ölçü ve nitelikler de çok güzel tamponlar imal edilmektedir.


Ayrıca imalattan sonra normal boyama yerine elektrostatik boya kullanılarak uzun ömürlü bir off-road tamponu elde etmiş oluruz.
Ayrıca bir çok hazır tampon satan şirket bulunmaktadır istenilen şekil ve araç markasına göre tampon seçilebilir ve sipariş edilir.


Off-Road Tamponu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arazi de yol alırken sadece göze hoş gelsin diye imal edilen tamponların sonu büyük çoğunlukla hüsranla bitmiştir.Bunun nedeni ise yaklaşma ve uzaklaşma açılarının dikkate alınmadan imal edilmiş olması ve montajlanmasıdır.Bu sorunu arazide şöyle bir örnekle açıklayabiliriz ; dik bir inişten indikten sonra karşımıza çıkan ani bir çıkışlı bir rampa veya tepeyi geçerken tamponumuzu yere çakabilir ve en kötüsü bağlantı noktalarından kırabiliriz buda istenmeyen en kötü sonuçlardan biridir.


İnternet ortamında bulduğumuz tampon örneklerinin resmini alıp direk ustamıza götürmektense bu konuda araştırma yapmak hangi malzemeden istediğimizi kararlaştırmak kalınlık gibi konuları düşünüp aklımızda ki soruların cevaplarını aldıktan sonra ustamıza gitmemiz daha doğru ve yerinde bir karar olacaktır.




Tampon konusun da bir diğer husus bağlantı noktalarının düzgün ve standartlara uygun kaynaklanmasıdır.Off-road araçları arazide ani çıkan engellere ve değişen ortamlara uyum sağlamak için çoğu zaman tampon ile bir etkileşim söz konusudur.Sağlam bir tampon aracımıza gelecek olumsuz etkileri bertaraf edecektir.Ayrıca vinç ve vinçleme işlemi içinde kullanılacağı için bu tamponlar aracın ve engelin bütün zorluğunu üzerinde taşımaktadır eğer vinç tablası ve tampon sağlam değilse bir vincimizin olması kullanımından çok anca orda bir süs olarak duracaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder