5 Şubat 2015 Perşembe

Vinç Makaraları


VİNÇ MAKARALARI

Daha önce anlattığım vinç ve vinç çeşitlerine ilave olarak bu seferde vinçleme işlemlerinin vazgeçilmez elemanı olan vinç makaraları hakkında bilgi vereceğim.Basit bir makara olmasına rağmen çoğu aracı geçilmesi zor olan yerlerden ve engellerden tek başına geçirmeye yarayabilir.
Bu nedenle vinç makarası off-road araçlarında bulunması gereken en önemli off-road ekipmanı olma niteliğindedir.
   

Bu sistemin çalışma prensibi basit fizik kurallarına dayanmaktadır.Bura da vinç üzerine düşen kuvveti yarıya indirme gibi bir avantaj sağlayarak vincimizi daha kolay bir şekilde kullanmış oluruz.Burada oluşturduğumuz hareketli bir makara sistemi oluşturarak kuvveti yarıya indirerek enerjiden tasarruf ederiz.
   
NASIL KULLANILIR 

Pratik ve basit bir kullanımı vardır.Bu işlemi gerçekleştirmek için makaramızı sabit bir noktaya bağlamalıyız.Arazide genelde kalın ağaç gövdeleri bu işi görebilir niteliktedir.Ama bazen büyük kaya kütleleri de bu sistem içinde kullanılabilir ama burada karşımıza bir sorun çıkabilir bağlantı noktalarının kayadan sıyırılması ve çevreye zarar vermesidir.Makaramızın arka noktasını strap yardımı ile sabit bir noktaya bağlanır.
Aracımızdan gelen vinç halatını ise makaradan geçirerek araç tamponunda bulunan çeki mapalarına bağlarız.Bu sayede vincimiz daha az enerji harcayarak daha çok iş yapmış olur.Bu sistem araç üzerindeki vinçlerin güçleri yetmediği durumlarda rahatlıkla kullanılır örnek vermek gerekirse 12000 lbs bir vinci bu sayede 24000 lbs bir vinç gibi kullanarak bize hem güçten kazanç hemde araç üzerinde oluşan ekstra ağırlıktan kurtarmış olacaktır.
 

Örnek vermek gerekirse 6000 lbs bir vincin ağırlığı 30-35 kg aralığındadır.Eğer vinç 12000 lbs gibi değerlere çıkınca bu ağırlık 45-50 kg civarında olacaktır.Elimizdeki küçük bir makara ile bu oluşacak ekstra ağırlıktan kurtulmuş oluruz.



Bu makaraları piyasada bolca bulmak mümkündür.Değişik boyda ve kapasitede çeşitleri bulunmaktadır.Tahmini olarak 50-120 Lira arasında bir fiyata sahiptir.Az bir maliyetle x2 güçlü bir vinç elde etmek pahalı vinçleri almaktan daha mantıklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder