11 Şubat 2015 Çarşamba

OFF-ROAD ŞNORKEL


Off-Road Snorkel

Bugün ki yazımızda sizlere off-road şnorkelleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.Ana tema olarak şnorkel nedir , nasıl kullanılır , ne işe yarar ve dünya çapında DIY (Do It Yourself) olarak bilinen bireysel üretim örnekleri üzerinde duracağım.



Snorkel Nedir ?

Snorkel ; iki hava girişi olan bir boru sistemidir.Bir ucu aracın hava filtresine bağlı diğer ucu ise aracın en yüksek noktasına kadar uzanan hava girişi olan bir akış sistemidir.


Snorkellerin ilk kullanım amacı tabiki de su geçişleri sırasında motorun hava girişinden su girişini engellemek amacı ile kullanılmaktadır.Derinliği bilinmeyen su geçişlerinde hayati risk taşımaktadır.Motor yanma ve patlatma işlemini gerçekleştirmek için her zaman havaya ihtiyacı vardır yani içten yanmalı motorlarda hava dan kasıt oksijendir yanma olayını gerçekleştirmek için.Bu durum için hayati önem taşır.
 

Bir diğer konu ise off-road araçları yoğun toz ve kirleticilerin bulunduğu ortamda faaliyet gösterir bu ortamlarda hava filtreleri çabuk tıkanır ve değiştirilmesi gerekir snorkel uygulamaları da aslında snorkel başlarını aracın yüksek noktasına koyarak araç üzerinden daha temiz ve tozsuz havayı çekmek gibi bir + özellik daha bizlere kazandırmış olur.



Snorkel Ne İşe Yarar ?

Bu konuyu şnorkel nedir kısmında biraz açıklamış bulunmaktayım.Su geçişleri ve tozlu ortamlarda bir çok araca göre avantaj sağlamaktadır.Derin su geçişlerinde su emilimini önlemek ve aşırı kirleticili ortamlarda ise motorun hava filtresini korumak ve daha temiz bir hava emilimini sağlamak.



Eğer diyelim ki şnorkel sistemine su girdi çok endişelenmeye gerek yoktur.Bilindiği gibi su ve hava maddelerin bulunduğu ortamda motor çekimi kolay olan havayı çekecektir.Buna bir örnek vermek gerekirse çoğu motorla sulama yapılan yerlerde ırmağa ve su kaynağına bırakılan motor emme ağızlarına az bir hava bile girse pompa suyu ememez ve hava girişi artar.Buda çok korkulmaması gereken bir olaydır.



Yanınızda mutlaka bu tarz çatlak ve delikleri kapatabilecek kalın bantlar bulundurmanız yararınıza olacaktır.Piyasada bolca bu tarz kuvvetli bantlar bulunmaktadır.Bu size arazi ortamında size kolaylık sağlar ve tamir durumuna kadar sizi götürecektir.

Snorkel Uygulamaları

Şnorkeller piyasada bolca bulunan ve her araca ait standart olarak bulunmaktadır.Ama bir çok kişi ellerinden geldiği kadar kendilerine şnorkel yapmaktadır sonuçta prensip olarak iki uygulama da aynı işlevi görmektedir.Sadece piyasa da satılan şnorkeller daha estetik durmakta ve şnorkel başlığından giren su tanelerini tahliye etme özelliğine sahip olabilir ve ayrıca tek yönlü çalışma prensibine de sahip olabilir yani sadece hava emiş yönü açık diğer yönde kapalı olabilecek şekilde.


Bazı araçlarda şnorkel uygulamasından sonra araçlara gaz verildiğinde stop etme gibi sorunlarla karşılaşılabilir buda yakıt hava karışımı oranında oluşabilecek hava fazlalığından kaynaklanabilir bu tarz sorunları da ustamıza götürüp ayarlatabiliriz veya şnorkel başını araç istikametinin tam tersine çevirerek te bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.


Bir sonraki yazımızda off-road araçlarında kullanılacak aksesuar ve ekipmanlar hakkında bilgi paylaşımına devam edeceğim.

1 yorum:

aeneskral dedi ki...

selamun aleykum ismim enes. hocam yotube'dan takipçinizim her videonuzu izleyip keyif alıyorum. 2007 forester aracım var. türkiye'de bildiğim kadarıyla forester'a snorkel uygulaması yok baya araştırdım. zaten orijinal üründe yok. yurt dışında var. aracın akışmetresi ile ilgili bir problem olur mu. yani snorkel hava-yakıt dengesini bozar mı. örneğin çok yakıp aracın gitmemesi gibi. veya farklı bir teknik sorun. çünkü ben bunu daha çok görsellik için yapacağım. bana nasıl akıl verirsiniz.

Yorum Gönder