24 Ocak 2015 Cumartesi

Off-Road Lastikleri

Off-Road Lastikleri

Off-road denilince ilk akla gelen araçlar için seçiceğimiz doğru lastik kavramıdır.En çok tartıştığımız ve seçim için araştırma yaptığımız en güncel konulardan bir tanesi de budur.Lastik seçimi 4x4 araçlar için off-road modifiyesinin başlangıç noktasıdır.Bu yazımızda kaç çeşit off-road lastiği var ne gibi özelliklere sahip ve seçim aşamalarını anlatacağım.
 

A/T Tip Off-Road Lastikleri

A/T tip off-road lastikleri en yaygın olarak kullanılan ve en fazla seçeneği bulunan lastik tipidir.Off-road a başlayan arkadaşlarımız için tercih edilmesi gereken bir lastik tipidir.A/T tipi lastikler ne tam arazi lastiği ne de tam asfalt lastiğidir. Buna kısaca %50 asfalt , %50 arazi lastiği gibi düşünebiliriz.Arazi lastikleri kullanımı asfalt performansını düşürür.Sert bir arazide kullanırken bir çok asfalt lastiğinden daha kullanışlı hale gelir.Bu tarz lastikler ; kuru zeminli taşlık , kayalık ve tozlu ortamlarda iyi bir tutuş sağlar.




Off-road a yeni başlayan arkadaşlarımız için bu lastik ideal bir tecrübe kazanımı sağlar.Çünkü A/T lastikleri normal asfalt lastiklerine göre yol tutuşu daha düşüktür.Bu sayede araçlarını sevk ve idare etme konusunda kendilerini geliştirmelerine yardım edecektir.

Genellikle kışları extereme off-road yapan arkadaşlarımızın yaz geldiği zaman kullandığı yazlık bir lastik bile diyebiliriz.A/T lastikler asfalt kullanımında M/T lastikler gibi  titreşim ve ses yapmazlar ayrıca yol tutuşu ve fren mesafesini gibi konularda çok fazla olumsuz bir yönleri de yoktur.

M/T Off-Road Lastikleri

Bu lastikler A/T lastiklere göre daha derin dişli ve agresif yapıya sahiptirler.Genellikle %60 arazi %40 asfalt kullanıma uygundur bazı modellere ve tiplere gelince de % 75 arazi %25 asfalt kullanıma uygun olan tipleride bulunmaktadır.Bu tarz lastikler belli bir sürat aşıldığı zaman araçlarda uğultu ve titreşim gibi olumsuz sorunlar ortaya çıkabilir.Ayrıca yere temas yüzeyleri az olduğu için bunun nedeni kanallı yapısı bu da fren mesafesini ve yol tutuşunu epeyce düşürür.




Bu lastikler orta seviyede off-road yapan kişilerin genellikle seçtiği tek takım lastik kullanımına gayet uygun olan bir lastik tarzıdır.Asfalt kullanımında 110 km/h i geçmemek ve dikkatli kullanmak şartıyla hem asfaltta hemde arazide güzel bir şekilde kullanılabilir.Bu lastik bütün ortamlarda orta düzeyde aktivite yapmak isteyen herkes için ideal bir lastiktir.


Extreme Tip Off-Road Lastikleri

Bu lastik tipleri M/T lastik grubunda bulunan daha zorlu alanlarda kullandığımız bir lastik türüdür.Genellikle 'Çamur Lastiği ' olarak da adlandırılır.


Bu lastiklerimiz %100 arazi şartlarında faaliyet göstermektedir.Diğer tip lastiklere göre daha derin kanallıdırlar.Bu sayede arazide etkili olarak kullanılmaktadır.Normalde bir çok aracın kaldığı ve geçemediği yerlerde bu tarz lastikler çok başarılı olmaktadır.Aşırı çamurlu yerlerde geniş dişleri sayesinde aracın kontrolünü kaybetmeden ve kaymadan çıkmasını sağlamaktadır.Ayrıca derin karlı ortamlarda da gayet başarılıdır.

Bu lastikler asfalt kullanımı için tercih edilmemesi gereken bir türdür.25 km/h hızını bile geçildiği zaman aşırı bir gürültü ve titreşim yapabilir.Bu lastiklerin asfaltta kullanımı aracın dişlerini eritebilir ve arazi performansını düşürür ayrıca bu lastikler diğer tiplere göre daha ağırıdır buda araç üzerine daha fazla yük binmesine ve aracın aktarım organlarına zarar verme olasılığı daha yüksektir.






SONUÇ ; olarak doğru lastiği seçmek için önce off-road daki tecrübemiz , aracımızı nerede kullanacağız , ne kadar süre ile kullanacağız , aracımızın gücü ve kaldırabileceği lastik ebatı gibi konular bizim bu seçimde önemli faktörlerdir.Bu konuları iyice düşünerek sırf gösteriş veya zevk için kullanmak yerine amaca tam hizmet edeni seçmek bizim için maddi ve manevi olarak daha mutlu edecektir.Eğer ayda bir kere hafif bir araziye gireceksek extreme lastik almaya gerek yoktur.

Önce doğru kararı verelim sonra isteğimizi yerine getirelim.


3 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş şahsen bu yazıyı okuduktan sonra kış lastiği almak yerine A/T almayı planlıyorum sizce bu doğru bir karar mı ? ve ben kışın snowboard için dağa çıkıyorum öle ahım şahım bir engelle karşılaşmıyorum ancak kış lastikleri genelde yolda bırakıyor aracım subaru xv bu A/T tipi lastik asfalta yağan karda dağa çıkarken işimi görürmü ?

Unknown dedi ki...

Selamlar. Ben yeni off road başlayacağım. Aracim suan toplaniyor. Kasali land aldim. Iki takim jant lastik alacagim. Araci bulunduracağım yer kışın ciddi anlamda kar ve çamur olan bir yer. Bu konuda lastik markasi verebilirmisiniz .

Unknown dedi ki...

Selamlar , benim M/T BFGOODRİCH lastiğim vardır,arazide,çamurda ve kum da hangi hava basıncı uygun olur ? Nasıl daha verimli kullanabilirim ?

Yorum Gönder