23 Şubat 2015 Pazartesi

Off-Road Sonrası Yapılması Gereken İşlemler


Off-Road Sonrası Yapmamız Gereken 10 İşlem

Gerçekleştirdiğimiz off-road gezilerin den sonra araç temizliği ve yapmamız gereken işlemler aracımızı daha uzun süreli kullanım ve bir sonraki faaliyetimize hazırlamış oluruz.

Aracımıza ne kadar iyi bakar ve onu anlarsak o da bizi  her zaman kollar ve yolda bırakmaz.

1-Lastik Basınçlarını Kontrol Et




Etaptan çıktıktan sonra ilk fırsatta , herhangi bir kazadan veya lastiğe zarar vermekten kaçınmak için lastik hava basınçlarını kontrol ediniz , gereken hava miktarına tamamlayınız.Lastik basınçları düşük iken asfaltta aracınızı kullanmayınız.Aracı kontrol etmekte zorlanacağınız gibi lastiğe ve veya janat ciddi zarar verme riski vardır.

Ertesi sabah lastik basınçlarını tekrar kontrol edin , gece boyunca 2 ile 5 PSI daha düşmüş olacaktır , bunu nedeni lastik havasını sıcak iken tamamlamış olmanızdır.

2-Aracını Yıka ve Kurula



Bu sayede aracımızda oluşmuş herhangi bir hasarı , yağ kaçağını ve deformasyonları görmemize yardım edecektir.Ayrıca araç alt kısmına sıkışan ve yapışan otları temizleriz böylelikle araçta sıkıştırma gibi sorunlardan da kurtulabiliriz.Ayrıca uç bir nokta olmakla beraber doğada bulunan yabani ot ve tohumların etrafa saçılmasına neden olabilmektedir.

3-Motoru Yıka

                            

Aracınızı uygun bir yere çekiniz , motor soğuyunca güzelce yıkayınız.Motor temizlenince her hangi bir yağ kaçağı veya fren hortumu , su hortumu , v-kayışı gibi kırılabilecek kopabilecek sistemleri kontrol ediniz.

4-Yağ Seviyelerini , V-Kayışlarını ve Diğer Parça Kontrolü
      


Bu işlemleri yaparak motor bölümüne aşina olursunuz ve en ufak değişiklik ve problemi gözle yapacağınız bir kontrol ile kolayca fark edebilirsiniz.

5-Diferansiyelleri , Şanzımanı ve Araziyi Kontrol Et


Off-road sırasında diferansiyelin çizilmesi , ezilmesi çok görülür , burada önemli olan yağ kaçaklarının olmamasıdır.Aynı kural şanzıman ve arazi içinde geçerlidir.Yağ kaçağı olmadığını kontrol ettiğiniz gibi içerilerinde bulunan yağı da su girmiş mi diye kontrol ediniz , su varsa motor yağında olduğu gibi yağ süte benzer bir renk alır.

6-Fren Kampanalarını Kontrol Et ve Temizle




Kampanaları sökerek içerisinde birikmiş çamur veya kumu temizleyiniz.Bunlar aracın fren performansını etkileyecektir.Bu temizlik her zaman yapılmasa da yapılan faaliyete göre zaman zaman yapılmasında fayda vardır.

7-Körükleri , Amortisörleri ve Diğer Alt Parçaları Kontrol Et

Yenilenmesi gereken parçalar olmuş mu ? Rot başları , rotiller ve rulmanları kontrol et , greslenmesi gereken yerleri gresle.Diferansiyel ve şanzıman bağlantılarını kontrol et , aracın sistemini ve ön düzeni kontrol et , bunlarda gevşemeye meyilli civata ve somunlar olabilir bunları sık.

8-Süspansiyon Sistemini Kontrol Et



Aracın yanından iterek rot başlarında gevşeme var mı diye kontrol ediniz bir arkadaşınız direksiyona geçerek tekerlekleri sağa sola döndürsün ve sizde ön takımda boşluk oluşmuş mu diye kontrol edin

9-Takım Sandığını Kontrol Et




Takım sandığını aç ve kontrol et tüm takımlar temiz ve sıralı olsun kolayca bulunabilecek bir şekilde olsun.

10-Etap Sırasında Kullandığın Malzemeleri Temizle

İlk yardım çantası , gerekli yedek parçalar , yangın söndürücü , vinç , çeki halatları ve gerekli olan bütün ekipmanları kontrol et temizle veya gerekiyorsa yenile.Etap sırasında hasar görmüş olduğunu düşündüğün ekipmanları dikkatlice kontrol et ( strap , vinç vb. )




16 Şubat 2015 Pazartesi

ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR


Araç Üstü Çadır




Bu yazımızda sizlere araç üstü çadırlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.Doğa da kamp yapmak çok zevkli bir hobidir aynı şekilde off-road ta öyledir geliştirilen bu uygulama ile off-road ile kampçılık çok güzel bir şekilde bağdaşmıştır.Bugünümüz gelişmesinin bizler açısından kullanımı , avantajları ve dezavantajları hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Araç Üstü Çadırların Avantajları

Araç üstü çadırlar çıkmadan önce doğada kamp yapmak istediğimizde standart bir çadır alır ve kurulabilecek en uygun yere kurmaya çalışıp kamp yapardık.Elbette bunun zevki daha farklıdır buna diyecek bir sözüm yok.Ancak yere kurulan çadırlar demek doğa yaşamının sizlerle birlikte olması demektir her türlü canlı ve vahşi hayvan için kolay bir ulaşım noktasıdır.
Ayrıca kamp kurulacak yerinde düzgün seçilmesi gerekmektedir bu tarz sorunlarda kampçılığın güzellikleri ve herkes tarafından yapılmamasını sağlayadabilir.


Off-road ile Kamp tamamen ayrı iki organizasyon şekli olsa da bir noktada kesişebilir.Yalnız şu da bir gerçektir ki off-road sporu yapan insan ile kampçılık yapan insanlar farklıdır.Tanıdığım bir çok insan var off-road u çok seven ama kamp yapmayı o kadar sevmeyen bu kimseler için araç üstü çadırlar tam biçilmiş kaftandır.Elbette zaten ikisini de sevenler için daha muazzamdır.

Elbette bir çok arkadaşımız da var ki para versen bile araç üstü çadırda kalmayıp yere çadırını profesyonelce kurup geceyi orda geçirmek isterler.Ana avantajlarına da gelecek olursak ;

  • Gece size ulaşabilecek tehlikeli hayvanlardan korur.
  • Çamurlu olan arazilerde bile konaklama imkanı verir.
  • Yer tabanında birikebilecek yağmur suyu gibi tehditlerden korur.
  • Diğer çadırlara göre kolay kurulum sağlar.
  • İçleri diğer çadırlara göre daha geniş ve alt kısımları daha rahat olabilir.












Araç Üstü Çadırların Dezavantajları


Her aksesuar ve ekipmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.Araç üstü çadırlar içinde bu sorun geçerlidir.Off-road araçları için en önemli etkenlerden bazıları ;

  • Araç ağırlığını olumsuz yönde arttırması ,
  • Buna bağlı olarak yakıt sarfiyatında bir miktar artış ,
  • Aracın sürat düşümü rüzgarla ve hava akımı ile temas yüzeylerinin arttırımı ,
  • Araç ağırlık merkezini yukarıya çekmesi ve araç dengesini bozması ve off-road performansında ki düşüşler.
  • Normal çadırlara göre fiyat farkı


Bu '+' ve '-' leri göz önüne alıp yaptığımız işler doğrultusunda araç üstü çadır aksesuarını aracımıza takıp takmama konusunda bir karar verebiliriz.Kimisi doğada kendi aracı ile kamp yapmaktan zevk alır bu arkadaşlarımız kampçı dır ; kimimiz ise aracı ile zor yollarda ilerleyip günü birlik geziler düzenler bu arkadaşlarımız ise off-roadçu dur.




Hafta da bir araziye çıkan ve hard off-road yapan ve 2-3 ayda bir kamp yapan biri için araç üstü çadır gereksiz bir aksesuar olacaktır.
Ancak hemen hemen her ay kamp yapan aracı ile hard off-road yapmayan doğa ile buluşmak isteyen kişiler içinde adeta güzel bir ekipmandır.



Bu karar tamamen kişiseldir bir çok kişi bu olumsuzluklara aldırmayıp araç üstü çadır tercih etmektedir.Ayrıca bir çok kişi standart çadırlar la bağlı kalmayıp kendi dizayn ve ustalıklarına göre de kendi çadırlarını imal edebilir veya ettirebilir.

Programımız da gördüğünüz üzere bizim gibi program çekenler için arazi de kalma konusu önemlidir bu yüzden bizler çadırlarımızı çok aktif olarak kullanırız.Yaptığımız iş gereği bizim için önemli ve işe yarar bir ekipmandır.



Umarım araç üstü çadırlar konusunda sizlere bir fikir verebilmişimdir.



11 Şubat 2015 Çarşamba

OFF-ROAD ŞNORKEL


Off-Road Snorkel

Bugün ki yazımızda sizlere off-road şnorkelleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.Ana tema olarak şnorkel nedir , nasıl kullanılır , ne işe yarar ve dünya çapında DIY (Do It Yourself) olarak bilinen bireysel üretim örnekleri üzerinde duracağım.



Snorkel Nedir ?

Snorkel ; iki hava girişi olan bir boru sistemidir.Bir ucu aracın hava filtresine bağlı diğer ucu ise aracın en yüksek noktasına kadar uzanan hava girişi olan bir akış sistemidir.


Snorkellerin ilk kullanım amacı tabiki de su geçişleri sırasında motorun hava girişinden su girişini engellemek amacı ile kullanılmaktadır.Derinliği bilinmeyen su geçişlerinde hayati risk taşımaktadır.Motor yanma ve patlatma işlemini gerçekleştirmek için her zaman havaya ihtiyacı vardır yani içten yanmalı motorlarda hava dan kasıt oksijendir yanma olayını gerçekleştirmek için.Bu durum için hayati önem taşır.
 

Bir diğer konu ise off-road araçları yoğun toz ve kirleticilerin bulunduğu ortamda faaliyet gösterir bu ortamlarda hava filtreleri çabuk tıkanır ve değiştirilmesi gerekir snorkel uygulamaları da aslında snorkel başlarını aracın yüksek noktasına koyarak araç üzerinden daha temiz ve tozsuz havayı çekmek gibi bir + özellik daha bizlere kazandırmış olur.



Snorkel Ne İşe Yarar ?

Bu konuyu şnorkel nedir kısmında biraz açıklamış bulunmaktayım.Su geçişleri ve tozlu ortamlarda bir çok araca göre avantaj sağlamaktadır.Derin su geçişlerinde su emilimini önlemek ve aşırı kirleticili ortamlarda ise motorun hava filtresini korumak ve daha temiz bir hava emilimini sağlamak.



Eğer diyelim ki şnorkel sistemine su girdi çok endişelenmeye gerek yoktur.Bilindiği gibi su ve hava maddelerin bulunduğu ortamda motor çekimi kolay olan havayı çekecektir.Buna bir örnek vermek gerekirse çoğu motorla sulama yapılan yerlerde ırmağa ve su kaynağına bırakılan motor emme ağızlarına az bir hava bile girse pompa suyu ememez ve hava girişi artar.Buda çok korkulmaması gereken bir olaydır.



Yanınızda mutlaka bu tarz çatlak ve delikleri kapatabilecek kalın bantlar bulundurmanız yararınıza olacaktır.Piyasada bolca bu tarz kuvvetli bantlar bulunmaktadır.Bu size arazi ortamında size kolaylık sağlar ve tamir durumuna kadar sizi götürecektir.

Snorkel Uygulamaları

Şnorkeller piyasada bolca bulunan ve her araca ait standart olarak bulunmaktadır.Ama bir çok kişi ellerinden geldiği kadar kendilerine şnorkel yapmaktadır sonuçta prensip olarak iki uygulama da aynı işlevi görmektedir.Sadece piyasa da satılan şnorkeller daha estetik durmakta ve şnorkel başlığından giren su tanelerini tahliye etme özelliğine sahip olabilir ve ayrıca tek yönlü çalışma prensibine de sahip olabilir yani sadece hava emiş yönü açık diğer yönde kapalı olabilecek şekilde.


Bazı araçlarda şnorkel uygulamasından sonra araçlara gaz verildiğinde stop etme gibi sorunlarla karşılaşılabilir buda yakıt hava karışımı oranında oluşabilecek hava fazlalığından kaynaklanabilir bu tarz sorunları da ustamıza götürüp ayarlatabiliriz veya şnorkel başını araç istikametinin tam tersine çevirerek te bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.


Bir sonraki yazımızda off-road araçlarında kullanılacak aksesuar ve ekipmanlar hakkında bilgi paylaşımına devam edeceğim.

5 Şubat 2015 Perşembe

Vinç Makaraları


VİNÇ MAKARALARI

Daha önce anlattığım vinç ve vinç çeşitlerine ilave olarak bu seferde vinçleme işlemlerinin vazgeçilmez elemanı olan vinç makaraları hakkında bilgi vereceğim.Basit bir makara olmasına rağmen çoğu aracı geçilmesi zor olan yerlerden ve engellerden tek başına geçirmeye yarayabilir.
Bu nedenle vinç makarası off-road araçlarında bulunması gereken en önemli off-road ekipmanı olma niteliğindedir.
   

Bu sistemin çalışma prensibi basit fizik kurallarına dayanmaktadır.Bura da vinç üzerine düşen kuvveti yarıya indirme gibi bir avantaj sağlayarak vincimizi daha kolay bir şekilde kullanmış oluruz.Burada oluşturduğumuz hareketli bir makara sistemi oluşturarak kuvveti yarıya indirerek enerjiden tasarruf ederiz.
   
NASIL KULLANILIR 

Pratik ve basit bir kullanımı vardır.Bu işlemi gerçekleştirmek için makaramızı sabit bir noktaya bağlamalıyız.Arazide genelde kalın ağaç gövdeleri bu işi görebilir niteliktedir.Ama bazen büyük kaya kütleleri de bu sistem içinde kullanılabilir ama burada karşımıza bir sorun çıkabilir bağlantı noktalarının kayadan sıyırılması ve çevreye zarar vermesidir.Makaramızın arka noktasını strap yardımı ile sabit bir noktaya bağlanır.
Aracımızdan gelen vinç halatını ise makaradan geçirerek araç tamponunda bulunan çeki mapalarına bağlarız.Bu sayede vincimiz daha az enerji harcayarak daha çok iş yapmış olur.Bu sistem araç üzerindeki vinçlerin güçleri yetmediği durumlarda rahatlıkla kullanılır örnek vermek gerekirse 12000 lbs bir vinci bu sayede 24000 lbs bir vinç gibi kullanarak bize hem güçten kazanç hemde araç üzerinde oluşan ekstra ağırlıktan kurtarmış olacaktır.
 

Örnek vermek gerekirse 6000 lbs bir vincin ağırlığı 30-35 kg aralığındadır.Eğer vinç 12000 lbs gibi değerlere çıkınca bu ağırlık 45-50 kg civarında olacaktır.Elimizdeki küçük bir makara ile bu oluşacak ekstra ağırlıktan kurtulmuş oluruz.



Bu makaraları piyasada bolca bulmak mümkündür.Değişik boyda ve kapasitede çeşitleri bulunmaktadır.Tahmini olarak 50-120 Lira arasında bir fiyata sahiptir.Az bir maliyetle x2 güçlü bir vinç elde etmek pahalı vinçleri almaktan daha mantıklıdır.