29 Ocak 2015 Perşembe

Off-Road Araçlarları ile İlgili Tanımlar

Off-Road Araçları

1-Diferansiyel Kilitleri 

Bazı zor koşullarda aracımızın hareket kabiliyetini arttırmak için ön veya arka diferansiyel üzerindeki tekerlekleri birlikte döndürmemiz gerekir.Bu birlikte dönüş işini yapan düzeneklere 'diferansiyel kilidi ' denir.Çalışma prensiplerine göre farklı şekillerde olabilir.


2-Zeminden Yükseklik

Aracın yere en yakın noktasının yerden yüksekliğidir.



3-Yaklaşma Açısı

Aracın ön tekerleklerinin yere bastığı nokta ile aracın en ön noktasını birleştiren bir doğru çizildiğinde zemin ile doğru arasındaki kalan açıdır.

4-Uzaklaşma Açısı

Aracın arka tekerleklerinden aracın en arka noktasına çizilen bir doğrunun zeminle yaptığı açıdır.

5-Karın Açısı (Engel Geçme Açısı)

Aracın tepe üzerinden veya engelden geçme yeteneğini gösteren açıdır.Ön ve arka tekerleklerin yere temas ettikleri noktalardan aracın alt ortasına giden doğruların oluşturduğu açıya denir.Bu açıdan aracın yüksekliği ve tekerlekler arası ölçüsü önemli rol oynar.



6-İki Dingil Arası Açıklık

Aracın ön ve arka diferansiyellerin eksenlerinin bir birine uzaklığıdır.


7-Tırmanma Açısı

Zemin ve şartların en iyi olduğu şekilde aracın çıkabileceği maksimum eğimi anlatan ifadedir.Off-road araçları bu eğim kavramını zorlamaktadır.



8-Süspansiyon Mesafesi

İyi bir off-road aracını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisidir.Aracın herhangi bir tekerleğinin en fazla sarkabileceği nokta ile en fazla kapandığı noktalar arası uzaklıktır.
  


9-Motor Freni

Off-road sürüş tekniklerinde çok önem taşıyan bir kavramdır.Özellikle kaygan ve eğimli zeminlerde araç kontrolünü kaybetmeden kullanmak amacıyla araç fren sistemini kullanmadan motorun kendi kompresyonu ile yavaşlamaktır.

10-Arazi Şanzımanı

Arazi aracını binek araçlardan ayıran ve arazi şartlarında yol alabilmemizi sağlayan ve en önemli özelliklerden biri normal şanzımanın yanı sıra bulunan transfer kutusu denilen dişli sistemidir.Araç içinde vites kolunun yanındaki küçük kol veya kollar arazi şanzımanını harekete geçirir.Şanzımandan aldığı hareketi ön ve arka diferansiyellere dağıtarak iletir.

   

Arazi şanzımanları araç marka ve tiplerine göre bazı farklılıklar gösterir.Arazi şanzımanlarında iki oran vardır.Bu oranlar yüksek (H) ve düşük (L) hızlar arazi vites kolu üzerinde ifade edilir.Bu sayede örneğin 5 ileri vitesli bir şanzımandan hareket alan arazi şanzımanımız 5 high ve 5 low için bize 10 farklı değişik hız temin eder.

Arazi şanzımanlarının araç tiplerine göre ayrıan bir diğer özellik de değişik 2 ve 4 çeker sistemlerinin olmasıdır.Bazı arazi şanzımanlarında 2 ve 4 çeker seçenekleri bulunurken bazıları da sürekli 4 çeker olup arazi şartlarında orta diferansiyeli kitleyerek görev yapar.

11-Orta Diferansiyel ve Kilidi

Daimi 4 çeker araçlarda normal yol şartlarında şanzımandan gelen hareketi ön ve arka diferansiyellere kasıntı yapmadan dağıtmak için geçerli olan 3. bir diferansiyeldir.Orta diferansiyel de kaygan zeminde ve arazi koşullarında traksiyon problemi yaratacağından bir kilit sistemi ile hareketi ön ve arka diferansiyellere eşit olarak dağıtımı sağlar.



Lada Niva ya ait bir konsol ve orta diferansiyel bağlantı kolu

26 Ocak 2015 Pazartesi

Çamurlu Ortamlarda Araç Kullanımı

Çamur da Nasıl Araç Kullanırız ?

Bu yazımızda araçlarımızın çamurda kalma durumundaki sürüş tekniklerini inceleyeceğiz.Araçların 4x4 özelliği olsun veya olmasın uygulayabileceğimiz teknikleri sırası ile anlatmaya çalışalım.

     
      1.Araç Hızını Düşürün.


Çamur durumunda aracımızın süratini düşürelim bir alt vitese geçelim yüksek hız durumunda araç çamurda daha kolay kontrol kaybeder ve kaymaya başlar.

      2.Asla Gaz Pedalına Yüklenmeyin.


 Eğer çamur durumunda çekiş kaybı başlarsa asla gaza yüklenmeyin genellikle bu yaptığımız hata sonucu aracımızı daha kötü duruma sokabiliriz.Ne kadar gaza yüklenirsek araç tekerleği çamuru daha fazla oymaya başlar ve araç daha fazla çamura oturur.

      3.Arkadan İtişli Bir Aracımız Varsa Arka Kısma Ağırlık Yükleyin.



Çamur da kalma durumunda arkadan itişli bir aracımızın arkasına ağırlık koyarak araç tekerleklerinin yerle olan temasını arttırarak çamura tutunmayı arttırabiliriz.Bu ağırlığı ortam şartlarına uygun olarak arazide bulunan ağaç , kütük , taş vb. ağırlıklarla sağlayabiliriz.

     4.Derin Teker İzlerini Takip Etmeyin.



Çamurlu bir ortamda araçlar sürekli olarak geçtiği noktalarda derin teker kanalları oluşturmuş olabilir , araçları bu kanaldan değilde yanlarında bulunan yüksek kısımlardan geçirmeliyiz.Bu kanallarda ki çamur daha kıvamlı ve ıslak olacağından aracın kalması muhtemeldir.

     5.Fren Kullanmayın.



Eğer böyle bir durumda tepeden aşağı iniyorsanız fren kullanımından kaçınınız.Bu durumda en küçük viteste aracın kendi motor freni ile aşağı inmeye çalışın.

    6. Frene Sonuna Kadar Basmayın.



Frene sonuna kadar basmak yerine aynen pompa yapar gibi bas-çek tarzı bir uygulama ile basmalıyız.Modern arabalarda zaten var olan ABS sistemi bunu kendi otomatik olarak gerçekleştirmektedir.Ani frenleme aracın daha fazla kaymasına ve kontrol kaybına neden olur.

    7. Araç Kaymaya Başlarsa Kayma Yönüne Dönün Ve Frene Hafif Hafif Basın.



Aracı kayma yönüne döndürün ve frene hafif hafif bas-çek yapınız.Ani direksiyon hareketlerinden kaçınınız.Kenar tarzı yerler varsa buralara yaklaşıp kontrollü şekilde ilerleyiniz.

    8. Eğer Çamurda Tamamen Kaldıysak .



  • Araçtan inip aracın durumunu kontrol ediniz.
  • Lastik tutuşunu arttırmak için çevrede bulunan küçük taşlar , odun parçaları veya araç pas paslarını teker altına serin.
  • Arabayı geri vitese alıp geri geri gitmeye çalışın sonra hafif hafif ileri gitmeye çalışarak tekerlekleri çamurdan kurtarmaya çalışın.
  • Daha büyük tahta parçaları ve taşlar kullanmak.
  • Son olarak da lastik basıncını düşürerek yol tutuş performansını arttırabiliriz ama bunun için tekrardan lastik şişirme durumunda araçta çakmaklıkla çalışabilir bir kompresör bulunması yararımıza olacaktır.
    9. Son Çare Olarak Acil Durum Numaralarına Ulaşmak Ve Çekici Çağırmak.



Son çare olarak da her türlü kurtarma çalışmasını yapıp bir sonuca ulaşamadığımız durumda bir çekici çağırmak ve acil durum numaralarını kullanmak son çaremiz olabilir.




24 Ocak 2015 Cumartesi

Off-Road Lastikleri

Off-Road Lastikleri

Off-road denilince ilk akla gelen araçlar için seçiceğimiz doğru lastik kavramıdır.En çok tartıştığımız ve seçim için araştırma yaptığımız en güncel konulardan bir tanesi de budur.Lastik seçimi 4x4 araçlar için off-road modifiyesinin başlangıç noktasıdır.Bu yazımızda kaç çeşit off-road lastiği var ne gibi özelliklere sahip ve seçim aşamalarını anlatacağım.
 

A/T Tip Off-Road Lastikleri

A/T tip off-road lastikleri en yaygın olarak kullanılan ve en fazla seçeneği bulunan lastik tipidir.Off-road a başlayan arkadaşlarımız için tercih edilmesi gereken bir lastik tipidir.A/T tipi lastikler ne tam arazi lastiği ne de tam asfalt lastiğidir. Buna kısaca %50 asfalt , %50 arazi lastiği gibi düşünebiliriz.Arazi lastikleri kullanımı asfalt performansını düşürür.Sert bir arazide kullanırken bir çok asfalt lastiğinden daha kullanışlı hale gelir.Bu tarz lastikler ; kuru zeminli taşlık , kayalık ve tozlu ortamlarda iyi bir tutuş sağlar.




Off-road a yeni başlayan arkadaşlarımız için bu lastik ideal bir tecrübe kazanımı sağlar.Çünkü A/T lastikleri normal asfalt lastiklerine göre yol tutuşu daha düşüktür.Bu sayede araçlarını sevk ve idare etme konusunda kendilerini geliştirmelerine yardım edecektir.

Genellikle kışları extereme off-road yapan arkadaşlarımızın yaz geldiği zaman kullandığı yazlık bir lastik bile diyebiliriz.A/T lastikler asfalt kullanımında M/T lastikler gibi  titreşim ve ses yapmazlar ayrıca yol tutuşu ve fren mesafesini gibi konularda çok fazla olumsuz bir yönleri de yoktur.

M/T Off-Road Lastikleri

Bu lastikler A/T lastiklere göre daha derin dişli ve agresif yapıya sahiptirler.Genellikle %60 arazi %40 asfalt kullanıma uygundur bazı modellere ve tiplere gelince de % 75 arazi %25 asfalt kullanıma uygun olan tipleride bulunmaktadır.Bu tarz lastikler belli bir sürat aşıldığı zaman araçlarda uğultu ve titreşim gibi olumsuz sorunlar ortaya çıkabilir.Ayrıca yere temas yüzeyleri az olduğu için bunun nedeni kanallı yapısı bu da fren mesafesini ve yol tutuşunu epeyce düşürür.




Bu lastikler orta seviyede off-road yapan kişilerin genellikle seçtiği tek takım lastik kullanımına gayet uygun olan bir lastik tarzıdır.Asfalt kullanımında 110 km/h i geçmemek ve dikkatli kullanmak şartıyla hem asfaltta hemde arazide güzel bir şekilde kullanılabilir.Bu lastik bütün ortamlarda orta düzeyde aktivite yapmak isteyen herkes için ideal bir lastiktir.


Extreme Tip Off-Road Lastikleri

Bu lastik tipleri M/T lastik grubunda bulunan daha zorlu alanlarda kullandığımız bir lastik türüdür.Genellikle 'Çamur Lastiği ' olarak da adlandırılır.


Bu lastiklerimiz %100 arazi şartlarında faaliyet göstermektedir.Diğer tip lastiklere göre daha derin kanallıdırlar.Bu sayede arazide etkili olarak kullanılmaktadır.Normalde bir çok aracın kaldığı ve geçemediği yerlerde bu tarz lastikler çok başarılı olmaktadır.Aşırı çamurlu yerlerde geniş dişleri sayesinde aracın kontrolünü kaybetmeden ve kaymadan çıkmasını sağlamaktadır.Ayrıca derin karlı ortamlarda da gayet başarılıdır.

Bu lastikler asfalt kullanımı için tercih edilmemesi gereken bir türdür.25 km/h hızını bile geçildiği zaman aşırı bir gürültü ve titreşim yapabilir.Bu lastiklerin asfaltta kullanımı aracın dişlerini eritebilir ve arazi performansını düşürür ayrıca bu lastikler diğer tiplere göre daha ağırıdır buda araç üzerine daha fazla yük binmesine ve aracın aktarım organlarına zarar verme olasılığı daha yüksektir.






SONUÇ ; olarak doğru lastiği seçmek için önce off-road daki tecrübemiz , aracımızı nerede kullanacağız , ne kadar süre ile kullanacağız , aracımızın gücü ve kaldırabileceği lastik ebatı gibi konular bizim bu seçimde önemli faktörlerdir.Bu konuları iyice düşünerek sırf gösteriş veya zevk için kullanmak yerine amaca tam hizmet edeni seçmek bizim için maddi ve manevi olarak daha mutlu edecektir.Eğer ayda bir kere hafif bir araziye gireceksek extreme lastik almaya gerek yoktur.

Önce doğru kararı verelim sonra isteğimizi yerine getirelim.


Vinçler ve Çeşitleri

Vinçler

Vinçler bir çok aracın kurtarıcı meleği olarak düşünülse de tek başlarına başarı oranları o kadar da yüksek değildir.Bir vinci tek başına kurtarıcı bir ekipman olarak düşünmek pek doğru değildir.Neden ? Çünkü bu vinçlerde bulunan çeki halatlarına (Sentetik veya Çelik) , vinç bağlantı noktalarına , çeki yapılacak aracın bağlantı noktalarının sağlamlıkları ile de doğru orantılıdır.Bazen vinçleme yapılırken de aracı battığı yerden kaldırmak için Hi-Jack lere , önünde biriken çamur veya kum tarzı gibi engelleri temizlemek için küreklere ihtiyaç duyulabilir.Vinç işlemi en son yapacak bir durum kalmıyorsa veya zamandan kazanç istenildiği durumlarda son çare olarak kullanılması en doğru harekettir.Vinçler bazen ters vinç dediğimiz sistemler kurulduğu zaman çok aktif rol oynayarak hayatımızı kurtarır.Vinçlerle sadece araç kurtarım işlemleri yapmayabilirz ; yol üzerinde düşmüş bir ağacı çekebiliriz , denizden veya nehirden teknemizi kıyıya çekme vb. bir çok opsiyonel faaliyeti gerçekleştirebilirler.



Vinç Çeşitleri

Beş çeşit vinç türü bulunmaktadır.

  • Elektrikli Vinç
  • Hidrolik Vinç
  • Motor Tahrikli Vinç
  • Göbek Vinci 
  • El Vinci
   

Elektrikli Vinçler

Vinçlerin en yaygın olarak üretilen ve kullanılan tarzıdır tamburlu vinç olarak da adlandırılabilir.Genellikle 25-40 mt. çelik veya sentetik çeki halatı ile verilir.Bu vinçler çeki halatını üzerinde bulunan tambur üzerine sarar.Aşırı bir güç sarfiyatına gerek duymazlar.Uzun süreli kullanımlarda aşırı ısınmadan uzak durulması gerekmektedir bunun için aşırı kullanımlarda soğutma payı önemlidir.

Vinçleme işlemi yaparken bu işleme çok fazla yaklaşmamak gerekir ya araç içinde durmak veya korunaklı bir mesafeden yönetmek gerekmektedir.Çünkü çeki halatları ani yüklemeye veya gevrekleşme sonucu kopabilir ve kendini geri toplama sırasında kırbaç hareketi ile etrafında bulunan bir cisme çarpabilir bunun için çeki işleminde çeki halatının üzerine bir şey sermek bu gerilimi azaltmamıza yardımcı olabilir.


Güç Çekme

Vinç halatı vinç üzerinde bulunan tambur üzerine sarılır.Bu tambur sarımları vincin çeki gücüne etkileri büyüktür.Örnek olarak 8000 lbs bir vinç normal olarak bu ağırlığa göre dizayn edilmiştir.Bu vinçler teorik olarak tek kat sarmal durumunda 6750 lbs. , iki katlı sarmal durumunda 5800 lbs ve dört katlı sarmal durumunda 5150 lbs gibi bir kuvvet vince etki eder.Bunun için aracın ihtiyaç durumuna göre doğru vinç seçilmelidir.Küçük araçlar için büyük vinç seçimlerine gerek yoktur.

Hub Bağlantılı Vinçler

Bu vinç yöntemi araç jantının göbeğine monte edilen bir tamburun üzerine çeki halatı sarma işlemidir.Bu tarzın bir çok uygulama yöntemi vardır.Bunlar göbek vinci de diyebiliriz.Bu uygulamayı rahat bir şekilde kullanmak için araç üzerinde diferansiyel kilit olması bizim işimize yarayacaktır.Bu göbek vinci uygulamasını kullandığımız tekeri kriko ile yerden temasını keserek de uygulayabiliriz.


El Vinçleri

Bu vinçler hafif , ucuz ve çok yönlü kullanıma açıktırlar.Tek yönlü çekim işlemleri için ideal bir vinç türüdür.El vinçleri çekme sırasında fiziksel kuvvet gerektiren bir uygulama tarzıdır.Tamburlu vinçlere göre daha ucuz ve hafiftirler ama yaptıkları iş olarak kıyaslarsak tamburlu vinçler daha kullanıma uygundur.Vinçleme işlemi için vinci bir ucunu sağlam bir noktaya sabitlemek gerekmektedir.Genelde bir ağaç gövdesine bağlantı yapmak bu işi görmektedir.Bu vinçlerde çeşit olarak kabloyu sıkıştırma ve çekme işlemi yaparak vinçleme işlemi yapılır.Bunun için çeki halatı bakımı çok önemlidir ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir.



Bu tarz istenmeyen durumları önlemek için Önce Emniyet Sonra Hareket prensibini uygulamamız gerekir.

                                                   OFFICIAL FACEBOOK PAGE



23 Ocak 2015 Cuma

Kriko Çeşitleri ve Kullanım Alanları

KRİKOLAR (KALDIRAÇLAR)

YÜKSEK KRİKOLAR ( HIGH LIFT JACK )

High Jack ler off-road da en çok kullanılan kriko çeşitidir.Standart krikolar off-road araçlarının ihtiyaçlarına cevap verecek ölçüde değildir.Ayrıca bu krikolar arazi şartlarında düz bir zemine gerek olmadan kullanılabilen bir kriko çeşididir.Hi-Jack ler genel olarak araç arkalarında bulunan tampon mapalarına takılarak kullanılır bir diğer ismide tampon krikosu olarak adlandırılır.Hi-Jack çalışma prensibine bakıldığında mekanik ve yağlı bir sisteme sahiptir.Genellikle Hi-Jack ler taşıma halinde araç üstü sepetlerde veya bagaj kapağı stepne üzerinde taşınılıyor.Araçlarımızı kullandığımız alanlar genelde tozlu , çamurlu ve kirleticilerin bol olduğu ortamlardır.Bu durumda krikolarda kitleme veya sıkışma tarzı sorunlarla karşılaşılabilir bunları önlemek için seyahat halinde Hi-Jack leri korumak amacıyla bir kılıf ile kirleticilerden uzak tutmuş oluruz.
48'' lik bir Hi-Jack 2.8-3.0 ton aralığında bir ağırlığı rahatça kaldırabilir.



BALONLU KRİKOLAR

Bu sistem son zamanlarda geliştirilen poliüretan bir balonun içerisine egzoz gazlarının biriktirilmesi ile çalışan bir sistemdir.Araç altına konulan balonun bir ucunu aracın egzoz çıkışına bağlayarak araca gaz vermek suretiyle bu balonu şişirmiş oluruz.Bu sistemin dezavantajına gelirsek de aracı çok fazla yükseğe kaldıramaz fakat bu sistem fiziksel bir kuvvet kullanılmadan uygulanan bir yöntem olduğu için tercih edilebilir.Genellikle 3900-4000 kg ağırlığında yükleri kolaylıkla kaldırabilir.


SİLİNDİRİK KRİKOLAR

Bu krikolar 15 ton ve daha fazlasını kolayca kaldırabilen bir sisteme sahiptir.Çalışma prensibi olarak içerisinde bulunan hidrolik yağın üzerine uygulanan basıncı sıvıların sıkıştırılamaması prensibi ile üzerine uygulanan kuvvet direk olarak kriko kafasına iletilir ve araç kaldırılır.


MAKASLI KRİKOLAR

Bu krikolar genel olarak araçlar üzerinde bulunan standart donanımlar dahilindedir.Bu krikolar off-road araçları için uygun bir kriko çeşidi değildir.Kaldırma işlemi için diğer sistemler gibi kuvvet harcaması yüksektir.
   

High-Range ve Low-Range Vites Seçenekleri Hangi Şartlarda Kullanılmalıdır ?

Off-road koşullarında bu iki vites seçeneği arasında seçim yapmak bazen çok önemli olur.Aşağıda bu vites seçeneklerini hangi koşullarda kullanılması gerektiği ortamları sıraladım.



HIGH-RANGE 4WD

Bu seçenek gerektiği durumlarda tam hızda yol almak için kullanılır.High-Range vites seçeneği kullanılırken diş oranları 2WD dişli oranları ile aynıdır.
       

Kullanım yerleri ;

  • Yolun çok eğimli olmadığı durumlarda çekiş arttırmak için
  • Kum üzerinde giderken
  • Çok kaygan yol şartlarında
  • Karda
  • Buzda
  • Taşlı , çakıllı yollarda
  • Aşırı çamurlu bölgelerde.
                  

LOW-RANGE 4WD

Bu vites seçeneği araç üzerindeki gerilimi kaldırmak için kullanılır ve bu seçenekte 40 km/h hızın üzerine çıkılmaması gerektiği unutulmamalıdır.Bu vites seçeneği daha fazla çekiş sağlamasa da High-Range kullanılırken aktarılan torkun %30-%50 kadar arttırılmasını sağlamaktadır.Bu da hızdan kayıp ama tork dan kazanç oluyor.
   

Kullanım yerleri ;

  • Kumlu bölgelerde geçerken
  • Derin ve sert tekerlek izlerinden geçerken
  • Derin olmayan su geçişleri
  • Kaya tırmanışları
  • Dik yokuşlardan tırmanırken
  • Çamurlu bölgeler
       

22 Ocak 2015 Perşembe

Programın Konusu


İZCİ , 2009 yılından bu yana yayımladığı YABAN TV kanalında 100' den fazla bölüm , 100.000 km den fazla yol yapmıştır.Zor yollara ülke coğrafyasını , ekibinde bulunan Off-road 4x4 araçlar ile dolaşmış , gidilmeyeni görmüş , çekilmeyeni çekerek Tv izleyicilerine ulaşmıştır

Yeni bölümler de yaz dönemi için 7m/115 HP tekne , sınıfının en iyisi 4x4 atv , ulaşım ve mutfak gibi ihtiyaçlar için caretta tipi bir çekme karavan , çekimler için 4m/20 hp lik bir şişme bot eklenerek zor coğrafyalarda deniz , göl ve dağ keşiflerinide listesine eklemiştir.


Macera , Off-Road ruhuna uygun yollarda , yardımlaşma ,adrenalin ve dayanıklılığın işlendiği en güzel rotalarla izleyici ile buluşuyor.

Bu program dahilinde en uygun Off-road aracı nasıl seçilir , ne gibi modifikasyonlar yapılarak arazi ortamına uydurulur , lastik nasıl seçilir , zorlu koşullarda araç nasıl sevk ve idare edilir gibi konular işlenerek siz değerli izleyicilerimize sunulacaktır.

Neden Off-Road neden İzci ?


Türkiye ' de Off-road Sporu hızla yayılmakta ve her yıl yaklaşık 55-60 farklı il ve ilçede etkinlik ve yarışmalar düzenlenmektedir.TOSFED' e kayıtlı 15 ayrı ilin Off-road kulübü bulunmaktadır.Kayıtlı olmayanlarla birlikte toplam Off-road kulüp sayısı 80 i bulmaktadır.
Off-road Sporu toplumda her kesimden gün geçtikçe daha fazla ilgi görmektedir.2009 yılından bu yana Yaban TV ' de 100 bölümden fazla yayınlanan İZCİ Programımız 5 yıldır kesintisiz yayınlanmakta ve bu program sosyal medya takibi her geçen gün olumlu yönde artmaya devam etmektedir.İzci , hangi göreye gittiyse o yörenin insanlarını programa dahil etmiş ve yöreyi bizzat kendilerinin tanıtmasına ön ayak olumştur.Bu yüzden İzci Çiftçidir , Mühendistir , Doktordur , Öğretmendir , Emeklidir , Ev Hanımıdır.

İZCİ , bilinenin dışında YOL ,bilinenin dışında İZ demektir.

TEHLİKE , ADRENALİN , MÜCADELE , EKİP RUHU....İzci ' nin besin kaynağıdır.
                                                                      YOUTUBE KANALIMIZ

Okan Tozun Kimdir ?

Okan Tozun ;

23 Ağustos 1974 tarihinde Almanya ' da doğdu.İlk ve Orta Okul tahsilini Kocaeli Darıca ' da tamamladı.Lise eğitimini Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesinde tamamladı.Üniversiteyi ise 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümüne girdi ve buradan mezun oldu.1. Sınıf Sanayi Dalgıcı , Basınç Odası Operatörü , Offshore Adas Part 3 uluslararası sanayi dalgıcı belgelerine sahiptir.

1994-1995 yılında TRT televizyonuna çekilen 25 bölümlük sualtı belgeselinde dalgıç kameraman olarak görev almıştır.Dönem dönem hazırladığı belgesel ve projelerde görev almıştır.

2008 yılında İngiltere de IMCA Interdive Insitute de Diver Medical Technical eğitimini başarı ile tamamlayarak ileri seviye dalış sağlık teknisyeni unvanı almıştır.Aynı ülkede acil yardım Emergency Medical Technicians eğitimlerini tamamlayarak yurt içi ve yurt dışında çalışmalarına devam etmiştir.

1999 Marmara depreminde 2. gününden itibaren kurtarma çalışmalarına ekip ve ekipman desteği ile bizzat katılmıştır.SABAH gazetesi ve ATV adına sualtı film ve fotoğraf çekimleri yapmıştır.


Yurt dışında ; İngiltere , Almanya , Hollanda , Bulgaristan , Romanya , Cezayir , Suudi Arabistan , Birleşik Arap Emirlikleri , Libya gibi ülkeler de mesleği ile ilgili işlerde bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir.
Dubai ' de çölde off-road , İngiltere de Range Rover G force off-road sürüş teknikleri eğitimi almış ve etkinliklere katılmıştır.Halan profesyonel olarak off-road ve zıpkınla dalış yapmaktadır.Ayrıca İzci Team in Lideri ve yöneticisidir.

Evli , bir kızı ve bir oğlu bulunmaktadır.Ayrıca bir Alman kurzhaar cinsi bir av köpeğine sahiptir.