1-Diferansiyel Kilitleri
Bazı zor koşullarda aracımızın hareket kabiliyetini arttırmak için ön veya arka diferansiyel üzerindeki tekerlekleri birlikte döndürmemiz gerekir.Bu birlikte dönüş işini yapan düzeneklere 'diferansiyel kilidi ' denir.Çalışma prensiplerine göre farklı şekillerde olabilir.
2-Zeminden Yükseklik
Aracın yere en yakın noktasının yerden yüksekliğidir.
3-Yaklaşma Açısı
Aracın ön tekerleklerinin yere bastığı nokta ile aracın en ön noktasını birleştiren bir doğru çizildiğinde zemin ile doğru arasındaki kalan açıdır.
4-Uzaklaşma Açısı
Aracın arka tekerleklerinden aracın en arka noktasına çizilen bir doğrunun zeminle yaptığı açıdır.
5-Karın Açısı (Engel Geçme Açısı)
Aracın tepe üzerinden veya engelden geçme yeteneğini gösteren açıdır.Ön ve arka tekerleklerin yere temas ettikleri noktalardan aracın alt ortasına giden doğruların oluşturduğu açıya denir.Bu açıdan aracın yüksekliği ve tekerlekler arası ölçüsü önemli rol oynar.
6-İki Dingil Arası Açıklık
Aracın ön ve arka diferansiyellerin eksenlerinin bir birine uzaklığıdır.
7-Tırmanma Açısı
Zemin ve şartların en iyi olduğu şekilde aracın çıkabileceği maksimum eğimi anlatan ifadedir.Off-road araçları bu eğim kavramını zorlamaktadır.
8-Süspansiyon Mesafesi
İyi bir off-road aracını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisidir.Aracın herhangi bir tekerleğinin en fazla sarkabileceği nokta ile en fazla kapandığı noktalar arası uzaklıktır.
9-Motor Freni
Off-road sürüş tekniklerinde çok önem taşıyan bir kavramdır.Özellikle kaygan ve eğimli zeminlerde araç kontrolünü kaybetmeden kullanmak amacıyla araç fren sistemini kullanmadan motorun kendi kompresyonu ile yavaşlamaktır.
10-Arazi Şanzımanı
Arazi aracını binek araçlardan ayıran ve arazi şartlarında yol alabilmemizi sağlayan ve en önemli özelliklerden biri normal şanzımanın yanı sıra bulunan transfer kutusu denilen dişli sistemidir.Araç içinde vites kolunun yanındaki küçük kol veya kollar arazi şanzımanını harekete geçirir.Şanzımandan aldığı hareketi ön ve arka diferansiyellere dağıtarak iletir.
Arazi şanzımanları araç marka ve tiplerine göre bazı farklılıklar gösterir.Arazi şanzımanlarında iki oran vardır.Bu oranlar yüksek (H) ve düşük (L) hızlar arazi vites kolu üzerinde ifade edilir.Bu sayede örneğin 5 ileri vitesli bir şanzımandan hareket alan arazi şanzımanımız 5 high ve 5 low için bize 10 farklı değişik hız temin eder.
Arazi şanzımanlarının araç tiplerine göre ayrıan bir diğer özellik de değişik 2 ve 4 çeker sistemlerinin olmasıdır.Bazı arazi şanzımanlarında 2 ve 4 çeker seçenekleri bulunurken bazıları da sürekli 4 çeker olup arazi şartlarında orta diferansiyeli kitleyerek görev yapar.
11-Orta Diferansiyel ve Kilidi
Daimi 4 çeker araçlarda normal yol şartlarında şanzımandan gelen hareketi ön ve arka diferansiyellere kasıntı yapmadan dağıtmak için geçerli olan 3. bir diferansiyeldir.Orta diferansiyel de kaygan zeminde ve arazi koşullarında traksiyon problemi yaratacağından bir kilit sistemi ile hareketi ön ve arka diferansiyellere eşit olarak dağıtımı sağlar.
Lada Niva ya ait bir konsol ve orta diferansiyel bağlantı kolu