24 Ocak 2015 Cumartesi

Vinçler ve Çeşitleri

Vinçler

Vinçler bir çok aracın kurtarıcı meleği olarak düşünülse de tek başlarına başarı oranları o kadar da yüksek değildir.Bir vinci tek başına kurtarıcı bir ekipman olarak düşünmek pek doğru değildir.Neden ? Çünkü bu vinçlerde bulunan çeki halatlarına (Sentetik veya Çelik) , vinç bağlantı noktalarına , çeki yapılacak aracın bağlantı noktalarının sağlamlıkları ile de doğru orantılıdır.Bazen vinçleme yapılırken de aracı battığı yerden kaldırmak için Hi-Jack lere , önünde biriken çamur veya kum tarzı gibi engelleri temizlemek için küreklere ihtiyaç duyulabilir.Vinç işlemi en son yapacak bir durum kalmıyorsa veya zamandan kazanç istenildiği durumlarda son çare olarak kullanılması en doğru harekettir.Vinçler bazen ters vinç dediğimiz sistemler kurulduğu zaman çok aktif rol oynayarak hayatımızı kurtarır.Vinçlerle sadece araç kurtarım işlemleri yapmayabilirz ; yol üzerinde düşmüş bir ağacı çekebiliriz , denizden veya nehirden teknemizi kıyıya çekme vb. bir çok opsiyonel faaliyeti gerçekleştirebilirler.



Vinç Çeşitleri

Beş çeşit vinç türü bulunmaktadır.

  • Elektrikli Vinç
  • Hidrolik Vinç
  • Motor Tahrikli Vinç
  • Göbek Vinci 
  • El Vinci
   

Elektrikli Vinçler

Vinçlerin en yaygın olarak üretilen ve kullanılan tarzıdır tamburlu vinç olarak da adlandırılabilir.Genellikle 25-40 mt. çelik veya sentetik çeki halatı ile verilir.Bu vinçler çeki halatını üzerinde bulunan tambur üzerine sarar.Aşırı bir güç sarfiyatına gerek duymazlar.Uzun süreli kullanımlarda aşırı ısınmadan uzak durulması gerekmektedir bunun için aşırı kullanımlarda soğutma payı önemlidir.

Vinçleme işlemi yaparken bu işleme çok fazla yaklaşmamak gerekir ya araç içinde durmak veya korunaklı bir mesafeden yönetmek gerekmektedir.Çünkü çeki halatları ani yüklemeye veya gevrekleşme sonucu kopabilir ve kendini geri toplama sırasında kırbaç hareketi ile etrafında bulunan bir cisme çarpabilir bunun için çeki işleminde çeki halatının üzerine bir şey sermek bu gerilimi azaltmamıza yardımcı olabilir.


Güç Çekme

Vinç halatı vinç üzerinde bulunan tambur üzerine sarılır.Bu tambur sarımları vincin çeki gücüne etkileri büyüktür.Örnek olarak 8000 lbs bir vinç normal olarak bu ağırlığa göre dizayn edilmiştir.Bu vinçler teorik olarak tek kat sarmal durumunda 6750 lbs. , iki katlı sarmal durumunda 5800 lbs ve dört katlı sarmal durumunda 5150 lbs gibi bir kuvvet vince etki eder.Bunun için aracın ihtiyaç durumuna göre doğru vinç seçilmelidir.Küçük araçlar için büyük vinç seçimlerine gerek yoktur.

Hub Bağlantılı Vinçler

Bu vinç yöntemi araç jantının göbeğine monte edilen bir tamburun üzerine çeki halatı sarma işlemidir.Bu tarzın bir çok uygulama yöntemi vardır.Bunlar göbek vinci de diyebiliriz.Bu uygulamayı rahat bir şekilde kullanmak için araç üzerinde diferansiyel kilit olması bizim işimize yarayacaktır.Bu göbek vinci uygulamasını kullandığımız tekeri kriko ile yerden temasını keserek de uygulayabiliriz.


El Vinçleri

Bu vinçler hafif , ucuz ve çok yönlü kullanıma açıktırlar.Tek yönlü çekim işlemleri için ideal bir vinç türüdür.El vinçleri çekme sırasında fiziksel kuvvet gerektiren bir uygulama tarzıdır.Tamburlu vinçlere göre daha ucuz ve hafiftirler ama yaptıkları iş olarak kıyaslarsak tamburlu vinçler daha kullanıma uygundur.Vinçleme işlemi için vinci bir ucunu sağlam bir noktaya sabitlemek gerekmektedir.Genelde bir ağaç gövdesine bağlantı yapmak bu işi görmektedir.Bu vinçlerde çeşit olarak kabloyu sıkıştırma ve çekme işlemi yaparak vinçleme işlemi yapılır.Bunun için çeki halatı bakımı çok önemlidir ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir.



Bu tarz istenmeyen durumları önlemek için Önce Emniyet Sonra Hareket prensibini uygulamamız gerekir.

                                                   OFFICIAL FACEBOOK PAGE



5 yorum:

Unknown dedi ki...

ELİNİZE SAĞLIK OKAN BEY

Unknown dedi ki...

Rica ederim :)

erol dedi ki...

Elinize saglik. Ruhsata işletmek gerekiyormu bu vinçleri?

Unknown dedi ki...

Proje çizdirilip ruhsata işleniyor ön çeki makarası olarak geçiyor ruhsatta.
Teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Arac icin yaptigimiz donanimlardan hangilerini ruhsata isletmemiz gerekiyor bu konu hakkinda kisa bir bilgi verirmisiniz?

Yorum Gönder